قهوه چیست؟ هر آنچه که باید در خصوص قهوه و دانه قهوه باید بدانید!
قهوه سومین نوشیدنی محبوب جهان است . گیاه قهوه دارای 2 نژاد اصلی به نام های عربیکا و روبوستا می باشد . در عصر حاضر بسیاری از مردم به جای چای و سایر نوشیدنی های گرم ، ترجیح می دهند قهوه بنوشند . به همین علت امروزه خرید و مصرف قهوه در زندگی مردم ایران پررنگ تر شده است . امروز در این مقاله از موراتوس به موضوع قهوه و هر آنچه که باید در خصوص قهوه و دانه قهوه بدانیم خواهیم پرداخت با ما موراتوس همراه باشید .
قهوه چیست ؟
شاید کمتر کسی فکرش را می کرد که از دل میوه های گیلاس مانند بوتهای در اتیوپی و سپس مناطق گرمسیری آمریکا و شاخ آفریقا و بخش هایی از جنوب آسیا دانهای این چنین پرطرفدار به عمل آید که بو داده آن دانه و در نهایت دم کردهاش ، به نوشیدنی ماندگار قرن تبدیل شود . قهوه یک نوشیدنی تلخ اما پرطرفدار و اصیل است که برای نخستین بار در قرن پانزدهم میلادی پا به عرصه نوشیدنی ها گذاشت و حالا پس از گذشت سالیان سال هنوز هم در کنار چای ، پای ثابت تمامی مهمانیها و دورهمی هاست . برای خرید قهوه جاکوبز مونارک بر روی لینک کلیک کنید.
نام قهوه معادل عربی واژه کفا یا کافا است . کافا نام یک منطقه در حوالی جنوب غرب اتیوپی ( زادگاه قهوه ) است . اگر بخواهیم دقیق تر به ریشهیابی واژه آن بپردازیم باید بگوییم که در اصل کلمه عربی قهوه از ریشه فعل قها می آید ، به معنای بیاشتها بودن . جالب است بدانید که عربها معتقد بودند که نوشیدنی تازه کشف شده موجب بیاشتهایی میشود و بر همان مبنا نامش را قهوه یا کافی نهادند .
انواع دان قهوه
انواع دان قهوه یا میوه قهوه از 4 نوع درخت تولید می شود که عبارتند از : عربیکا ، روبوستا ، اکسلسا و لیبریکا که هر کدام از این نوع قهوه ها ، ویژگی های مخصوص خود را دارند ، ویژگی هایی همچون عطر ، کافئین ، قدرت رشد درختان قهوه ، طعم و ظاهر . البته قهوه لیبریکا در بازار های جهانی ، چندان رایج نیست .
سوا از این که قهوه ها در انواع عربیکا و روبوستا و لیبریکا و اکسلسا متفاوتند ، مناطق کشت قهوه نیز میتواند ظاهر ، طعم ، عطر و به طور کلی بارزههای طعمی دانه را تحت تاثیر خود قرار دهد . به عنوان مثال :
طعم قهوهای که در کنیا کشت می شود با قهوه تولید شده در کشور اندونزی متفاوت است . به همین علت بعضی از قهوه دوستان عاشق قهوه های یک کشور یا یک منطقه خاصی می شوند و تمایل دارند همیشه از آن دانه ها استفاده کنند . در ادامه انواع دان قهوه را به طور مختصر برای شما شرح داده ایم .
-
روبوستا (Robusta)
دانههای قهوه روبوستا ارزانقیمتتر از عربیکا هستند ، زیرا با سهولت بیشتری پرورش می یابند . اما نباید گول این برچسب قیمت ارزانتر را خورد ، زیرا روبوستا مقادیری بالایی از کافئین را در بر می گیرد و میتواند صبح شما را زیر و رو کند . روبوستا در اروپا ، آفریقا و خاورمیانه محبوب است . این دانه طعمی قوی و تلخ دارد و معمولا از آن در قهوه های فوری یا نوشیدنی های اسپرسو استفاده می شود .
طعم : قوی و تلخ
مقدار کافئین : زیاد
-
عربیکا (Arabica)
دانه قهوه عربیکا را به وفور می توان در نقاط مختلف جهان مانند آمریکای شمالی ، برزیل و ویتنام یافت . افرادی که مایل به دم کردن قهوه خود هستند ، معمولا عربیکا را انتخاب می کنند که طعمی شیرین و ملایم دارد . این نوع از گیاه قهوه نیازمند توجه بیشتری است تا شیرینی اش حفظ شود و بنابراین با قیمت بالاتری هم به فروش می رسد . عربیکا ضمنا نسبت به دیگر دانهها مقادیری متوسط از کافئین دارد .
طعم : شیرین و ملایم
مقدار کافئین : متوسط
-
لیبریکا (Liberica)
دانه لیبریکا که نادرتر از هر دانه دیگری است، به قوی بودن شهرت دارد . این نوع از قهوه که به صورت بومی در مناطق مرکزی و غربی آفریقا کشت می شود ، طعمی برجسته و دودی را زیر زبان شما می آورد . از آن جایی که این دانه قهوه برای رشد به آبوهوای گرم و شرجی نیاز دارد ، در ابعاد آنقدرها کلان تولید نمی شود . اگر روزی روزگاری راهتان به اندونزی یا فیلیپین افتاد ، حتما خودتان را به یک لیوان قهوه لیبریکای دودی و آجیلی مهمان کنید .
طعم : آجیلی و دودی
مقدار کافئین : کم
-
اکسلسا (Excelsa)
دانههای قهوه اکسلسا در واقع متغیری از همان دانه لیبریکا هستند و عمدتا در آسیای جنوب شرقی پرورش می یابند . این گیاه در ارتفاعات به بهترین شکل پرورش پیدا می کند و قامت خود آن به 6 الی 9 متر می رسد . اکسلسا طعمی ترش و میوهای را به لیوان قهوه شما می آورد و معمولا با دانههای دیگر ترکیب می شود تا طعمی غنی تر به دست آید .
طعم : ترش و میوهای
مقدار کافئین : کم
انواع نوشیدنی قهوه چیست ؟
تا اینجا میدانیم که قهوه چیست و انواع دانههای قهوه عربیکا و روبوستا چه ویژگی هایی دارند . اما اگر سری به منوی کافی شاپها زده باشید ، نام های مختلفی از نوشیدنی قهوه را مشاهده خواهید کرد و همین نام ها ، انتخاب قهوه مناسب را قدری سخت می کنند . در فهرست زیر ، انواع نوشیدنی قهوه آورده شده است .
- اسپرسو
اسپرسو (Espresso) که به عنوان شورت بلک (Short Black) هم شناخته می شود ، از حدود 30 میلیلیتر قهوه غلیظ تشکیل شده . اگرچه داریم درباره یک نوشیدنی ساده و سر راست صحبت می کنیم ، اما مهارت یافتن در تهیه اسپرسو می تواند اندکی دشوار و زمان بر باشد . برای خرید قهوه فوری دیویدف بر روی لینک کلیک کنید.
- کافه لاته
بسیاری عقیده دارند که قهوه خوردن را باید با نوشیدن «کافه لاته» (Cafe Latte) آغاز کرد ، چون به خاطر مقدار زیاد شیر ، خبری از تلخی و ترشی قهوه نیست . آنهایی که از نوشیدنی های شیرین لذت می برند هم معمولا سیروپ طعم دهنده را به لاته خود اضافه می کنند .
- ترک
قهوه ترک از دانههای آسیاب شده در داخل ظرف مخصوصی به نام جذوه تهیه میشود و روش های مختلفی برای دم کردن آن وجود دارد . البته این نوع قهوه را نیز می توان از نوع بلک کافی بر شمرد که طعم بسیار قوی دارد و بهسبب نوع تهیه آن ، بسیار دلنشین است .
- کاپوچینو
ایتالیاییها معمولا این نوشیدنی جذاب و خامهای را همراه با صبحانه می نوشند و مردم سایر نقاط جهان آن را یک نوشیدنی دلچسب برای تمام اوقات روز به حساب می آورند . لایهای قطور از کف شیر را روی «کاپوچینو» (Cappuccino) پیدا می کنید که اگر دوست داشتید ، با اندکی شکلات قادر به دگرگون کردن طعم آن خواهید بود .
- آمریکانو
«آمریکانو» (Americano) یکی از محبوب ترین نوشیدنی های صبحهنگام به حساب می آید و ریشههای آن به دوران جنگ جهانی دوم باز می گردد ، دورانی که سربازان با افزودن آب به قهوه خود سعی داشتند دوام جیره قهوه روزانه خود را افزایش دهند . آب باعث میشود اسپرسو رقیقتر شود و در عین حال ، همچنان حاوی مقادیر قابل توجهی از کافئین باشد .
- ماکیاتو
کلمه «ماکیاتو» (Macchiato) در ایتالیایی به معنای «علامت» یا «لکه» است و به لکهای اشاره دارد که هنگام ریختن شیر بخاردیده روی سطح اسپرسو پدید میآید . در این نوشیدنی ، گاهی از سیروپهای طعم دهنده هم استفاده میشود و طعم سیروپ بستگی به سلیقه مشتری دارد .
- کورتادو
نوشیدنی کورتادو (Cortado)، ماکیاتو را یک گام جلوتر برده و ترکیبی برابر از اسپرسو و شیر گرم در اختیارتان میگذارد تا کمتر طعم و خواص اسیدی قهوه را احساس کنید .
- رد آی Red Eye
هدف از تهیه نوشیدنی «رد آی» (Red Eye)، افزودن کافئین هرچه بیشتر به یک لیوان قهوه استاندارد است .
- موکا
«موکا» (Mocha) را میتوان ترکیبی از قهوه و شکلات داغ به حساب آورد . استفاده از پودر شکلات یا سیروپ باعث می شود طعمی غنی و خامهای به دست آید و از ترشی اسپرسو هم کم شود .
- و ....
فواید قهوه
- نقش قهوه در دیابت : قهوه در مبارزه با دیابت نوع ۲ نقش دارد . مطالعاتی در سال ۲۰۱۷ نشان داند که نوشیدن قهوه سبب کاهش سندرم متابولیک (ترکیبی از دیابت، فشار خون بالا و چاقی) می شود .
- چربیسوزی : کافئین موجود در قهوه سبب شکسته شدن مولکولهای چربی بدن و چربیسوزی و تامین سوخت سلولها به هنگام فعالیتهای ورزشی میشود .
- مبارزه با پارکینسون : مطالعات نشان دادهاند که کافئین موجود در قهوه اثرات مثبتی برای محافظت در برابر بیماری پارکینسون دارد و نوشیدن چهار فنجان قهوه در روز ، خطر ابتلا را تا ۵ برابر کاهش می دهد . برای خرید قهوه لمیز بر روی لینک کلیک کنید.
- پیشگیری از سرطان : قهوه سرشار از آنتیاکسیدان است و از اینرو ، در واکنش با رادیکالهای آزاد ، نقش مهمی در پیشگیری از سرطان ایفا می کند .
- کاهش وزن : قهوه حاوی پتاسیم و منیزیم است که به استفاده بدن از انسولین کمک می کند .
مضرات قهوه
- قهوه نامرغوب : قهوه نامرغوب معمولا شامل ناخالصی است و این ناخالصیها برای سلامتی بدن مضر هستند . بدحالی و سردرد تنها بخشی از مشکلاتی است که استفاده از قهوه نامرغوب ایجاد میکند .
- مصرف در دوره بارداری : برخی مطالعه نشان دادهاند که کافئین موجود در قهوه برای جنین مناسب نیست .
- افزایش تپش قلب : نوشیدن بیش از اندازه قهوه ، تپش قلب را افزایش می دهد و همین امر ، مشکلاتی برای افراد بهویژه آنهایی که مشکلات قلبی دارند بوجود می آورد .