درجه بندی قهوه چیست؟
آیا میدانستید که قهوه دارای درجه بندیهای مختلفی است؟ ولی دانههای قهوه چگونه و از طریق چه استانداردهایی درجه بندی میشوند؟ در این مقاله از موراتوس در رابطه با درجه بندی قهوه اطلاعاتی به شما عزیزان ارائه خواهیم داد با ما همراه باشید.
درجه بندی قهوه چیست؟
در ابتدا لازم است با تعریف درجه بندی قهوه آشنا شویم. درجه بندی یا گریدبندی قهوه (Coffee Grading )فرآیند ارزیابی دانههای قهوه بر اساس فاکتورهای گوناگونی از جمله، اندازه، شکل، رنگ، تراکم، میزان رطوبت و عیوب صورت می گیرد. اگرچه گرید قهوه میتواند معیار مناسبی برای درک کیفیت آن باشد، اما هیچ سیستم درجه بندی جهانی برای قهوه وجود ندارد.
طبقه بندی دانههای قهوه انجمن جهانی قهوهٔ تخصصی (SCA Coffee Beans Classification) روشی استاندارد است که برای مقایسهٔ دانههای قهوه مورد استفاده قرار میگیرد. این روش در حقیقت رابطهٔ متقابل بین تعداد دانههای قهوهٔ معیوب (یا همان دیفکتها) و کیفیت کلی محصول نهایی را مورد قضاوت قرار میدهد. دانههای قهوه بر اساس معیارهایی نظیر نحوهٔ آماده سازی، ارتفاع کشت، منطقهٔ کشت و شکل و رنگ دانهها ارزیابی میشوند.
بر اساس متد طبقه بندی قهوه SCA، ۵درجه از دانههای قهوه شناسایی شده است که هر کدام نشان دهندهٔ سطوح مختلفی از عیوب هستند و در پایان این مطلب به آنها خواهیم پرداخت.
برای خرید آنلاین قهوه به وبسایت موراتوس مراجعه کنید.
فاکتورهای مؤثر در گریدبندی قهوه
به طور کلی زمانی که از درجه بندی قهوه صحبت میکنیم، غالباً به درجه بندی دانهٔ سبز قهوه اشاره داریم. درجه بندی دانهٔ سبز شامل استفاده از معیارهای خاص برای جداسازی دانههای قهوه تحت عناوین و نامهای کیفی مختلف میشود. همانطور که پیش تر ذکر شد، کشورهای متفاوت از روشهای مخصوص به خودشان در گریدبندی قهوه استفاده میکنند، ممکن است برخی این کار را تنها با استفاده از تفاوت در اندازه و شکل دانه انجام دهند. اما با نگاهی اجمالی میتوانیم به فاکتورهایی که در ادامه آمده به عنوان فاکتورهای مؤثر در درجه بندی قهوه اشاره کنیم.
واریته یا گونه (به طور مثال، عربیکا یا ربوستا و زیرگونههای آنها) (Variety)
سایز فیزیکی (Physical size)
روش فرآوری (Processing method)
عیوب (Defects)
ارتفاع (Altitude)
تراکم (Density)
منطقه (Region)
به طور دقیق تر میتوان گفت، استانداردهای درجه بندی معمولاً شامل اندازهٔ دانه، سختی دانهٔ قهوه (تراکم)، ارتفاع منطقهای که گیاه قهوه در آن کشت شده، رنگ، آروما، تعداد عیوب دانه، نوع گیاه (گونه و زیرگونه)، تعداد دانههای نرسیده و یا بیش از حد رسیده، روش فرآوری، کپک زدگی، میزان رطوبت و در نهایت کیفیت فنجان نهایی میشود. البته لازم به ذکر است هر کدام از موارد ذکرشده، خود شامل استانداردها و جداولی به عنوان معیار و مقیاس هستند.
گریدهای قهوه
بر اساس سیستم درجه بندی قهوهٔ انجمن قهوهٔ تخصصی، دانههای قهوه میتوانند شامل ۵ درجه یا گرید مختلف باشند:
گرید ۱: دانههای قهوهٔ تخصصی (Specialty Coffee Beans)
گرید ۱، بالاترین درجهای است که میتواند به دانههای قهوه اختصاص داده شود. در حقیقت به قهوههایی که از گرید ۱ برخوردار باشند، قهوهٔ تخصصی گفته میشود. احتمال آسیب حشرات در چنین دانههایی تقریباً نزدیک به صفر است. در قهوه آزمایی (کپینگ) قهوههایی گرید یک را از آن خود میکنند که در زمینههای طعم، اسیدیته، بادی و عطر دارای ویژگی متمایزی بوده و عاری از عیب باشند. برای گرید ۱ قهوه، وجود کواکر قابل قبول نیست. کواکر (Quaker) به دانهٔ قهوهٔ نارس یا توسعه نیافته گفته میشود.
برای خرید قهوه فوری به وبسایت موراتوس مراجعه نمایید.
گرید ۲: دانههای قهوهٔ درجه یک (Premium Coffee Beans)
گرید ۲ به دانههای قهوهٔ درجه یک اختصاص داده میشود. این دانهها شباهت زیادی با دانههای قهوهٔ تخصصی دارند. این گروه از قهوه غالباً در کافههای معتبر در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. تفاوت اصلی آنها با قهوهٔ تخصصی در تعداد دیفکتهاست.
گرید ۳: دانههای قهوهٔ با درجهٔ متوسط (Exchange Coffee Benas)
در درجه بندی قهوه، درجهٔ ۳ به طور معمول به دانهٔ قهوه با درجهٔ متوسط اشاره دارد. همانطور که از نامشان پیداست، دانههای با درجهٔ ۳، عموماً از نظر کیفیت در حد متوسط قرار میگیرند. ممکن است ایراداتی داشته باشند، اما همچنان برای مصرف قابل قبول به شمار میروند.
گرید ۴: دانههای قهوهٔ استاندارد (Standard Coffee Beans)
دانههای استاندارد قطعاً از نظر کیفیت و طعم بهترین نیستند، زیرا هر ۳۰۰ گرم آنها میتواند بین ۲۴ تا ۸۶ دیفکت کامل داشته باشد.
گرید ۵: دانههای قهوهٔ خارج از طبقه بندی (Off-Grade Coffee Beans)
طبیعتاً این گروه به عنوان بدترین گروه دانههای قهوه به حساب میآیند و همه میخواهند از آنها دور بمانند! حال ممکن است با این پرسش مواجه شوید که آیا درجه بندی و درجههای قهوه مهم هستند؟ باید گفت پاسخ این سؤال تا حدی نسبی است؛ اگر تأمین کننده یا توزیع کنندهٔ دانهٔ سبز قهوه هستید، گریدبندی قهوه قطعاً برای شما مهم خواهد بود. اما اگر به عنوان یک مصرف کننده در حال مطالعهٔ این مقاله هستید، شاید درجه بندی قهوه چندان به کارتان نیاید، مگر اینکه علاقه مند به مصرف قهوههای با کیفیت باشید.