بهترین خرما برای دیابتی ها کدام است؟
ماده غذایی که هرچند شیرین است ولی دشمن افراد دیابتی نیست. مصرف خرما برای تمامی سنین توصیه میشود زیرا مملو از ریز مغذیها و ویتامینها میباشد و باعث تنظیم قند خون و تامین قند مورد نیاز بدن به صورت طبیعی میشود. اما سوال اینجاست که آیا برای افراد مبتلا به بیماری دیابت مضر است ؟ یا مصرف چه نوع و چه میزان از خرما برای افراد دیابتی مجاز است؟
در ادامه مطلب به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
قند طبیعی خرما بر بدن چه تاثیری میگذارد؟
برخی بر این باور هستند که به علت عناصر تشکیل دهنده خرما مانند فروکتوز و گلوکز که باعث شیرینی زیاد این میوه میشود.
برای افراد دیابتی منع مصرف دارد ولی مصرف خرما برای افراد دیابتی در حد اعتدال مجاز است.
مصرف متعادل خرما علاوه بر تنظیم قند خون افراد دیابتی و جلوگیری از افت قند آنی میتواند خاصیت پروبیوتیکی داشته باشد و باکتریهای مفید روده را افزایش دهد همچنین سرشار از فیبر و منیزیم است که باعث کاهش وزن و احساس سیری میشود و میتوان گفت خرما کلسترول و تری گلیسرید خون را کاهش میدهد که باعث کاهش سطح قند خون افراد دیابتی خواهد شد.
شاخص گلیسمی خرما و ارتباط آن با میزان قند خون برای افراد دیابتی
منظور از شاخص گلیسمی میزان سرعت بالا رفتن قند خون بعد از خوردن مواد غذایی مختلف است افراد دیابتی باید توجه داشته باشند که مواد غذایی مصرف کننده که نوسانات زیاد و ناگهانی در میزان قند خونشان ایجاد نکنند چون میتواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد مواد غذایی مانند سیب زمینی ، نان،خرما،برنج و … دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند ولی بسته به نوع مصرف و انواع مختلف آن شاخص گلیسمی آنها متغیر است ولی معمولا میزان گلیسمی در این مواد غذایی بین ۷۰-۸۰ است .
افراد دیابتی چه نوع خرمایی مصرف کنند؟
افراد دیابتی تمایل زیادی به مصرف شیرینیجات دارند ولی به علت افزایش قند خون مصرف قندهای مصنوعی برای افراد دیابتی قدغن است و جایگزین آن میتوانند از قندهای طبیعی مثل خرما به صورت روزانه و کنترل شده استفاده کنند خرما هم انواع گوناگونی دارد که در ادامه آنها را از نظر مناسب بودن برای افراد دیابتی و افرادی که هدفشان کاهش وزن است بررسی میکنیم.
مثلا خرمای رطب به دلیل بالا بودن قند اصلا خرمای مناسبی برای بیماران دیابتی نیست در عوض میتوان از گزینه های زیر استفاده کرد .
خرماهای مناسب برای دیابتی ها به ترتیب میزان قند
- خرمای زاهدی : این مدل خرما بعلت خشک و سفت بودن قند خیلی کمتری نسبت به انواع دیگر دارد و برای افراد دیابتی مناسب است.
- خرمای پیارم: این نوع از خرما شیرینی متعادلی دارد و از لحاظ سفتی از زاهدی نرمتر است و در رسته خرماهای مناسب افراد دیابتی جای میگیرد و همچنین به علت وجود فیبر برای سیری طولانی مدت و کاهش وزن نیز مناسب است.
- خرمای مضافتی : این مدل خرما مصرفش در بین ایرانی خیلی رایج است ولی برای دیابتیها مناسب نیست زیرا بافت نرمی دارد و میزان قند آن زیاد است ولی در مقابل سرشار از ویتامینهای ضروری و پتاسیم و فیبر است که میتواند به عنوان میان وعده سطح انرژی بدن را بالا ببرد .
- خرما عسلی : این مدل خرما که بافت نرم و رنگ روشنی دارد یکی از مدلهایی از خرما است که بیشترین میزان قند را دارد و باید بسیار کنترل شده استفاده شود .
- خرما خنیزی : این مدل خرما هم جزو دسته خرماهای بسیار شیرین هست و اگر دیابتی هستید باید از مصرف زیاد آن پرهیز کنید .
- خرما عجوه : این مدل خرما قند بالا و مزه متفاوتی دارد که خواص دارویی دارد ولی برای دیابتیها مناسب نیست .
- خرما برحی : میتوان گفت شیرین ترین نوع خرما این مدل خرما است و بافت بسیار نرم و قند بسیار بالایی دارد .
میزان مجاز مصرف خرما در افراد دیابتی
تعیین میزان مصرف خرما به شاخصهای مختلفی مثل نوع خرما و میزان قند خون فرد دیابتی بستگی دارد و به طور میانگین افراد دیابتی بهتر از بیشتر از سه عدد خرما در روز استفاده نکنند یا از خرماهایی که قند کمتری دارند استفاده کنند .
کلام آخر
خرما جزو مواد غذایی با قند طبیعی است و مصرف کنترل شده آن برای افراد دیابتی ضرری ندارد و میزان قند خرما ربطی به رنگ آن ندارد ولی هرچقدر خرما رسیدهتر باشد میزان قند آن بیشتر است و هر چقدر بافت خرما سفتتر باشد قند کمتری دارد و برای افراد دیابتی دارد و همچنین برای افرادی که هدف کاهش وزن دارند مناسب است.