بررسی مزایا و معایب و تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان
زعفران، ادویهای پرخاصیت است که از آن به عنوان طلای سرخ یاد می شود. زعفران یکی از با ارزش ترین ادویههای موجود در جهان است. این ادویه خوش آب و رنگ علاوه بر طعم و عطر بینظیری که به غذاها و دسرهای شما میبخشد، خواص درمانی شگفانگیزی در درمان بیماریهای گوناگون به خصوص بیماریهای اعصاب و روان دارد. در این مقاله از موراتوس بهبررسی تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
خواص زعفران
اغلب مردم زعفران را به عنوان یک ادویه می شناسند که برای خوشمزه تر کردن غذاها به کار برده می شود و یا عده ای آن را به خاطر عطر و بویی که دارد، در دسرها، نوشیدنیهای مختلف وغذاهای گوناگون مورد استفاده قرار میدهند تا خوش عطر و بو شوند. در برخی مواقع نیز از زعفران برای رنگ آمیزی غذاها و نوشیدنی های مختلف بهره گرفته میشود، با این کار سفره ای که برای میهمانان گسترده شده است زیباتر از همیشه میشود. حتی در بستنی ها و دسرهای مختلفی که موارد مصرف بسیاری هم دارد از عصاره زعفران استفاده میشود تا آن بستنیها و دسرها را هم خوشمزه و هم خوش عطر و هم خوش رنگ کنند.
از زمانهای قدیم تا به امروز از زعفران به عنوان یک گیاه دارویی استفادههای زیادی می شده است. در گذشته نیز بسیاری از داروسازان سنتی از تاثیرات بالای زعفران بر روی برخی از بیماریها اطلاع داشتهاند و می دانستند که گیاه زعفران از خاصیتهای زیادی در رابطه با درمان بسیاری از بیماریها، مخصوصا بیماریهای اعصاب و روان برخوردار است. استفاده از زعفران فقط در پزشکی سنتی نیست و در پزشکی مدرن نیز از عصاره زعفران برای ساختن داروهای جدید استفاده میشود. دانشمندان در تحقیقات خود به تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان نیز پی برده اند و زعفران را ماده ای مفید و موثر برای کاهش علائم آلزایمر معرفی کرده اند.
علت موثر بودن زعفران در درمان بیماریهای سالمندان
همانطور كه به آن اشاره کردیم زعفران در درمان بسیاری از بیماریهای مختلف میتواند موثر باشد. دانشمندان بر پایه مطالعات بالینی مختلفی که از گذشته های دور تا به امروز بر روی خواص ادویه زعفران انجام دادهاند، به این نتیجه رسیدهاند که زعفران میتواند در درمان بیماریهای گوناگون تاثیر زیادی داشته باشد. وجود ماده کروسین در ادویه زعفران ثابت می کند که این گیاه میتواند بیماریهای مختلفی را درمان کند. ماده کروسین که در ادویه زعفران وجود دارد، یک آنتی اکسیدان قوی است و بسیاری از خواص درمانی که در اثر مصرف زعفران به دست می آید، به خاطر وجود این ماده است. در حال حاضر دانشمندان همچنان در حال آزمایش هایی بر روی ادویه زعفران هستند تا دریابند که زعفران چقدر میتواند درمانگر بیماریهای سالمندان باشد.
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان علوم آزمایشگاهی، گیاه زعفران از عناصر مختلفی تشکیل میشود که بسیاری از این عناصر روی اعصاب انسان تاثیرگذار است. خواص زعفران برای مغز و اعصاب ، باعث شادی میشود. همچنین به دلیل تاثیری که روی سوخت و ساز و گردش خون در بدن دارد، باعث شادابی و سرحالی میگردد. مصرف به اندازه و تحت نظر پزشک در سالمندان میتواند به تقویت قوای جسمی آنها کمک شایان توجهی کند، که به همین دلیل باعث بالا رفتن روحیه این افراد میشود و با این کار، اصطلاحا اعصاب سالمندان را نیز قوی تر میکند. همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید زعفران اصل به وبسایت موراتوس مراجعه فرمایید.
-
تاثیر زعفران بر آلزایمر
در ادامه ی مقاله ی تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان به آلزایمر یا فراموشی اشاره می کنیم که یکی از فراگیرترین انواع دمانس یا زوال عقل است. این بیماری در ابتدا آرام آرام و کم کم حافظه بیمار را ضعیف میکند، به این صورت که در آغاز ابتلای شخص به آلزایمر، حافظه کوتاه مدت شخص بیمار کم شده و از بین می رود، پس از چندی حافظه بلند مدتش را نیز از دست میدهد. اما در موارد پیشرفته اعصاب و تواناییهای ذهنی بیمار، مانند فکر کردن، استدلال کردن و قضاوت فرد را در مورد مسائل معمولی و پیش پا افتاده از بین میبرد و مشکلاتی زیادی را در زندگی روزانه، برای خود شخص و خانواده ی او ایجاد می نماید.
گیاه زعفران به صورت طبیعی تقویت کننده حافظه به شمار می رود و آنتی اکسیدان هایی که در زعفران وجود دارد، در برابر عوامل سمی که باعث کوچک شدن مغز و زوال عقل می شوند، مفید است. همچنین زعفران طبیعی، یک داروی بسیار موثر برای جلوگیری از آلزایمر است. در زمینه تاثیر زعفران بر بیماری آلزایمر، مطالعات بسیاری انجام شده است که نشان می دهد زعفران طبیعی، توانایی درمان بیماران آلزایمر را به صورت بسیار تاثیر گذاری، به عنوان یک درمان معمولی دارا میباشد. البته باید توجه داشت اشخاصی که آلزایمر دارند تنها با خرید زعفران سرگل و مصرف آن بهبود نمی یابند.
-
تاثیر زعفران در درمان افسردگی
افسردگی یکی دیگر از بیماریهای عصبی رایج که در زمان سالمندی ممکن است انسان دچار آن شود، است. دانشمندان روانشناس با تحقیقات گستردهای که بر روی جوامع مختلف انجام دادهاند، به این نتیجه رسیده اند که بیماری افسردگی بیشترین شیوع را در کل بیماریهای عصبی و روانی داشته است. افراد در شرایط مختلفی ممکن است دچار افسردگی شوند.
گیاه زعفران با دارا بودن عنصری به نام سافرانال، می تواند مشکل افسردگی را در افراد سالمند حل کند. این ماده به صورت طبیعی باعث ترشح هورمون شادی در مغز میگردد و میتواند افسردگی را تا اندازه زیادی در فرد گرفتار به این بیماری درمان کند. البته مصرف زعفران باید به اندازه باشد و از مصرف زیاد این ادویه باید خودداری کرد، زیرا همانطور که قبلا گفته شد مصرف بیش از اندازه آن مضر و دارای عوارض است.
-
تاثیر زعفران بر پارکینسون
در این بخش از مقاله به تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان و بیماری پارکینسون می پردازیم. خرید زعفران اصل و مصرف آن می تواند تاثیرات مثبتی بر روی این بیماری داشته باشد. بیماری پارکینسون یکی دیگر از بیماریهای عصبی است که بیشتر در میان سالمندان شایع است. این بیماری بر اثر از بین رفتن سلول هایی که ماده دوپامین را ترشح می کنند، به وجود می آید. البته این بیماری می تواند علت های مختلفی داشته باشد. اما اینکه چرا سلولهای عصبی از بین می روند، دانشمندان هنوز دلیل واضحی برای آن پیدا نکرده اند.
بیمارانی که دچار این بیماری هستند در حالت ایستا، در مفاصل خود لرزش احساس می کنند. هرچقدر که شدت بیماری در این افراد بیشتر باشد، شدت لرزش در آنها بیشتر میشود. در بیماران پارکینسونی، به دلیل افزایش میزان استیل کولین نسبت به دوپامین در مغز، مشاهده میگردد که این امر باعث خشک شدن و سفت شدن عضله ها خواهد شد و حتی ممکن است، دست و پای این افراد پیچ بخورد. منشاء مشخصی برای این بیماری پیدا نشده است. این بیماری بیشتر در سنین بالا اتفاق می افتد. اما در گروه های سنی دیگر هم بیماری پارکینسون مشاهده شده است. ضمنا بیماری پارکینسون، به صورت ارثی از والدین به فرزندان قابل انتقال است.
برای بیماری پارکینسون درمان قطعی وجود ندارد. اما با روشهای مختلف، می توان آن را مهار کرد و میتوان اثرات آن را در میان افراد مبتلا کمتر کرد تا آنها بتوانند در زندگی روزمره، مشکلات کمتری داشته باشند و مانند افراد عادی به زندگی خود ادامه دهند. یکی از این راهها استفاده از ادویه زعفران در رژیم غذایی این افراد است که حتماً باید زیر نظر پزشک معالج باشد.
طبق تحقیقات آزمایشگاهی که توسط دانشمندان جهان در کشورهای مختلف انجام شده است، در زعفران سه ماده اصلی وجود دارد. سه ماده تشکیل دهنده زعفران، کیفیت زعفران را مشخص می نماید. این سه ماده شامل کروسین که عنصر رنگ دهی زعفران است، پیکروکروسین که مزه زعفران را مشخص می کند و ماده سافرانال که باعث خوشبو شدن زعفران میگردد. این مواد به غیر از وظایفی که دارا هستند، خواص دارویی بسیاری نیز دارند. البته ماده کروسین را میتوان مهمترین ماده تشکیل دهنده زعفران نامید.
همین عنصر در درمان بیماری پارکینسون بسیار موثر است، به صورتی که حالت سپر محافظ را در برابر تخریب سلول های مغزی به خود میگیرد و همین محافظت باعث میشود که سلولهای مفید مغز کمتر از بین بروند و جلوی پیشرفت بیماری پارکینسون گرفته شود. بنابراین ماده کروسین که در زعفران وجود دارد نه تنها می تواند از پیشرفت بیماری پارکینسون جلوگیری کند، بلکه از بیماریهای دیگر عصبی و مغزی نیز جلوگیری میکند. این مسئله که کروسین توانسته جلوی بیماری پارکینسون را بگیرد، در یکی از آزمایشگاه هایی که روی موش صحرایی آزمایش می کردند، به اثبات رسیده است.
سخن پایانی
در این مقاله از موراتوس تأثیرات زعفران بر اعصاب سالمندان را مورد بررسی قرار دادیم. ماده کروسین موجود در زعفران به علت خاصیت آنتی اکسیدانی قوی، در درمان اختلالات تحلیل عصبی مغز مانند آلزایمر، پارکینسون و اسکلروز بسیار موثر است. مصرف زعفران اثر ضد افسردگی بسیار خوبی در سالمندان دارد و یکی از داروهای گیاهی مناسب برای درمان این بیماری به شمار می رود.