بهترین روش برای نگهداری زعفران خشک چیست؟
هر کالایی دارای یک زمان مصرف است زعفران نیز دارای یک بازهی زمانی مصرف مشخص است. روش نگهداری صحیح زعفران باعث افزایش تاریخ انقضا زعفران میشود. یک بازه به نگهداری زعفران از اهمیت بسیار بسیار بالایی برخوردار است چرا که کم شدن اسانس زعفران و کاهش عطر و بوی او، به معنای کاهش خواص زعفران است و این یعنی هرچه قدر زعفران شما عطر و بو و رنگ خود را از دست بدهد، به همان میزان ارزش و کارایی آن هم پایین می آید. در ادامه این مقاله از موراتوس همراه ما باشید.
چگونه می توانیم از زعفران نگهداری کنیم ؟
اگر زعفران را به درستی نگهداری نکنید، در مدت کوتاهی کیفیت آن افت کرده و تازگی خود را از دست میدهد، عطر و طعم آن کم میشود و رنگ آن نیز کاهش مییابد. در نگهداری زعفران، باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
1- زعفران را در معرض نور قرار ندهید
اگر زعفران به مدت طولانی در معرض نور به ویژه نور مستقیم خورشید قرار گیرد، به مرور رنگ آن تغییر کرده و کیفیت آن کم میشود؛ پس سعی کنید برای محافظت از زعفران در برابر نور، یا زعفران را در ظروف شیشهای تیره نگهداری کنید و یا آن را در یک مکان تاریک مانند کابینت یا یخچال قرار دهید. برای اطلاع از قیمت زعفران چهار گرمی بر روی لینک کلیک کنید.
2- زعفران را به دور از گرما نگهداری کنید
گرما یکی دیگر از عواملی است که میتواند روی ویژگیهای کیفی زعفران از جمله رنگ و بوی آن و حتی بر روی میزان خواص زعفران هم اثر منفی بگذارد؛ پس حتما سعی کنید زعفران را در مکانی خنک به دور از گرما و حرارت نگهداری کنید.
3- زعفران را در مکان خشک قرار دهید
متاسفانه زعفران خیلی سریع رطوبت را به خود جذب میکند و این امر به شدت ممکن است کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهد. رطوبت میتواند میزان رنگدهی زعفران را تا حد زیادی کاهش داده و همچنین سبب افت عطر و طعم آن بشود؛ پس حتما سعی کنید برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به درون زعفران، آن را در ظرف در بسته ریخته و در مکان خشک نگهداری کنید. برای اطلاع قیمت زعفران سرگل گرمی می توانید بر روی ینک کلیک نمایید.
4- زعفران را در مجاورت هوا قرار ندهید
بسیار مهم است که برای نگهداری زعفران، حتما از ظرف در بسته و مناسب استفاده کنید و بعد از هر بار استفاده، درب ظرف را محکم ببندید تا از نفوذ هوا و اکسیژن به درون ظرف جلوگیری شود؛ زیرا اکسیژن یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زعفران است و بنابراین برای افزایش طول عمر و مرغوبیت زعفران، لازم است آن را به دور از اکسیژن و هوای آزاد قرار دهید. برای اطلاع از قیمت زعفران گرمی بر روی لینک کلیک کنید.
5- زعفران را تا زمان مصرف آسیاب نکنید
بهتره تا زمانی که قصد مصرف زعفران را ندارید آن را آسیاب نکنید. هر سری که قصد مصرف زعفران داشتید، در حد نیاز آسیاب کنید. این کار باعث میشود تا بهتر عطر زعفران حفظ گردد.
6- زعفران را در بخشهای کوچکتر نگهداری کنید
اگر مقدار زیادی زعفران دارید، بهتر است آنها را در بستهبندیهای کوچکتری نگهداری کنید تا هر بار برای مصرف ناچار نباشید کل زعفران را در معرض هوا قرار دهید. اینگونه در طولانیمدت کیفیت زعفرانهایتان بیشتر حفظ خواهد شد.
7- از ظرف مناسب استفاده کنید
زعفران را باید در یک ظرف در بسته و به دور از گردش هوا نگهداری کرد. هدف این است که ادویه را از گردش هوا محافظت کنید. این ظرف باید ورود هوا از بیرون را مسدود کند. زعفران خود را در کوچکترین ظرفی که میتوانید نگهداری کنید تا میزان مقدار هوایی که با ادویه در تماس است به حداقل برسد. ظروف پلاستیکی گزینه مناسبی برای نگهداری زعفران نیست زیرا باعث کاهش کیفیت زعفران میشود. برای اطلاع از قیمت گرمی زعفران نگین بر روی این لیک کلیک کنید.
اگر زعفران را به صورت عمده خریداری میکنید، آنها را در چندین ظرف کوچک نگهداری کنید زیرا هر بار که درب آن را باز میکنید، ادویه را در معرض نور و اکسیژن قرار میدهید. یک ظرف کوچک همچنین میتواند موجب تسریع در برداشت مقدار مورد نیاز شما باشد تا خیلی سریع آن را دوباره ببندید. وقتی مقدار مورد نیاز خود را برداشتید، باقی مانده آن را به یک ظرف کوچکتر منتقل کنید تا تماس آن با هوا محدود شود.
نکات تکمیلی در مورد روش نگهداری زعفران
حالا که یاد گرفتیم چگونه از زعفران نگهداری کنیم نوبت این رسیده که چند تا نکتهی مهم رو هم در این مورد با هم بخوانیم.
زعفران رو داخل ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید و ترجیحا داخل ظروف فلزی یا شیشهای نگهداری کنید چون ماندگاری خیلی بالاتری دارد.
سعی کنید در ظرف کاملا بسته بسته باشد و راه نفوذ هوا و رطوبت رو کاملا ببنیدید.
اگه میخواید از زعفران فریز شده استفاده کنید میتوانید با یکم حرارت یخش را باز کنید و داخل غذا بریزید.
اگه میخواهید گرد زعفران را بگیرید و به صورت گرد نگهداری کنید باید قبل از هر چیز خوب الکش کنید تا فقط گردش باقی بماند.
سعی کنید وقتی بسته بندی میکنید تو بستهبندیهای کوچیک این کار را انجام بدهید تا هر بار بتوانید از یک بسته استفاده کنید و کارتان هم راحتتر شود.
اجازه ندهید وقت دم کردن زعفران زیاد طول بکشد چون از یک دمایی اسانس معطر زعفران هم شروع به تبخیر شدن می کند، یعنی از همان لحظهای که دیدید بوی زعفران دارد پخش می شود، دم کردنش رو متوقف کنید و یه جای خنک بذارید تا دماش پایین بیاید. مقاله چگونه زعفران دم کرده را نگهداری کنیم رانیز مطالعه کنید.
اگه میخواهید از بیشترین طعم و بوی زعفران استفاده کنید قبل مصرف آن را خوب بکوبید تا به غذا رنگ بدهد، زیرا رنگدانههای زعفران بعد از فریز شدن در برابر آزاد شدن مقاومت میکنند و با کوبیدن خیلی راحتتر میشود این کار را انجام داد.
سوالات متداول
چگونه زعفران خشک را بهتر نگهداری کنیم ؟
برای نگهداری زعفران خشک ، بهترین روش این است که آن را در ظروف فلزی یا شیشهای نگهداری کنیم . همچنین ، زعفران را در محیط خشک، تاریک ، و خنک قرار دهید تا از تغییر رنگ و عطر آن جلوگیری شود .
چگونه زعفران آب شده را بهتر نگهداری کنیم ؟
برای نگهداری زعفران آب شده ، بهترین روش این است که آنرا در یخچال نگه دارید . همچنین ، زعفران آب شده را در ظروف شیشه ای محکم بسته کرده و از تماس با هوا جلوگیری کنید تا از خشک شدن زعفران جلوگیری شود .
ظرف مناسب نگهداری زعفران چیست ؟
بهترین ظرف برای نگهداری زعفران ، ظروف شیشهای یا فلزی هستند . زعفران در این ظروف هم عطر و طعم خود را حفظ میکند و هم خواص آن از دست نمیرود . همچنین با توجه به نکاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم، بهتر است این ظرف از خصوصیات زیر نیز برخوردار باشد :
- بدنه ظرف تیره باشد تا از زعفران در برابر نور محافظت کند .
- ظرف از نوع دردار و فاقد ترک یا درز باشد باشد و در آن به خوبی چفت شود تا از نفوذ اکسیژن و رطوبت به زعفران جلوگیری کند .
آیا نور مستقیم آفتاب بر روی زعفران مضر است ؟
بله ، تابش مستقیم نور آفتاب بر روی زعفران می تواند باعث افت عطر و تغییر رنگ آن شود . بنابراین ، در موقع نگهداری زعفران باید از نور مستقیم آفتاب محافظت شود .
آیا زعفران را در ظروف پلاستیکی نگهداری کنیم ؟
خیر ، از ظروف پلاستیکی برای نگهداری زعفران باید خودداری کرد . زیرا ظروف پلاستیکی می توانند عطر و بوی زعفران را جذب کرده و از کیفیت آن کم کنند .
اگر زعفران برای مدت طولانی استفاده نشود چگونه باید نگهداری شود ؟
اگر قرار نیست زعفران برای مدت طولانی استفاده شود ، باید آن را در ظرف در بسته نگهداری کرد و در فریزر قرار داد تا طعم و عطر آن حفظ شود .
هر چند وقت یکبار باید زعفران را از نظر فساد بررسی کرد ؟
زعفران باید هر 6 ماه یکبار از نظر فساد بررسی شود تا از تازه بودن آن اطمینان حاصل شود .
بهترین زمان نگهداری زعفران چه مدت است ؟
زعفران را می توان تا حدود ۳ سال نگهداری کرد ، ولی بهترین زمان برای نگهداری زعفران ۲ سال توصیه می شود .
چگونه زعفران را حمل و نقل کنیم ؟
هنگام حمل و نقل زعفران ، از جعبه چوبی یا فلزی استفاده کنید تا از خرد شدن زعفران جلوگیری شود . حمل و نقل زعفران به دقت و با محافظت انجام شود تا ارزش اقتصادی آن حفظ شود .
سخن پایانی
این ادویه معطر که زعفران نام دارد میتواند مزه و طعم غذا را فوقالعاده خوشمزه کند و اگه دوست دارید از آن به خوبی نگهداری کنید باید روش نگهداری زعفران به صورت اصولی رو یاد بگیرید. در غیر این صورت بعد از یک مدت خراب میشود و خواصش را هم از دست میدهد. روش نگهداری زعفران هم خیلی آسان است و اصلا وقت نمیبرد. فقط لازم است خردش کنید، دم کنید و سپس فریز کنید و حالا هر وقت که خواستید میتوانید از این ادویه بینهایت خوشعطر و بو استفاده کنید.