خرما و هر آنچه که در خصوص آن باید بدانید !
یکی از خوراکی های پر فایده برای بدن و جایگزین مناسب برای قند و شیرینی خرما می باشد . خرما گیاهی تک لپه ای و گرمسیری از تیره نخل ها می باشد که میوهاش خوراکی و هسته ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین دارد و به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میگردد . ارتفاع درخت خرما به 10 تا 20 متر یا بیشتر میرسد . خرما در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری پرورش می یابد . برخی خاستگاه آن را هندوستان میدانند و معتقدند کاشت این درخت به پنج هزار سال پیش برمی گردد .
خرما دارای ویتامین های فراوان و فلزات معدنی مانند فسفر ، کلسیم ، آهن ، ید و منیزیم است که هر کدام از این مواد نقش به سزایی در سلامتی انسان دارند . خرما به دلیل داشتن منیزم ضد سرطان بوده همچنین برای شنوایی ، بینایی ، درد کمر ، درد مفاصل ، درمان سینه و ریه مفید است همچنین انرژی عضلانی بدن را تقویت کرده و نیروی عمومی بدن را افزایش می دهد . به علاوه به دلیل داشتن فسفر و منیزیم موجب تقویت حافظه نیز می گردد . در ادامه این مقاله از موراتوس همراه ما باشید.
انواع خرما را چگونه نگهداری کنیم؟
برخی از انواع خرما برای تازه خوری و برخی برای صادرات مناسب هستند و تعداد دیگری از خرماها هم برای مصارف صنعتی نظیر تولید شیره خرما ، سرکه ، الکل، قند مایع و .... و همچنین خوراک دام به کار برده می شوند . مجول و دگلت نور معروف ترین انواع خرمای صادراتی جهان هستند که در کشورهایی نظیر الجزایر و مراکش تولید می شوند . استعمران ، شاهانی ، مضافتی ، کبکاب ، زاهدی ، دیری ، ربی ، خضراوی ، برحی و پیارم از خرماهای معروف ایرانی هستند و در مناطق مختلف کشور کاشته می شوند .
تفاوت رطب و خرما با یکدیگر
میوه خرما چهار مرحله رسیدن را طی می کند و در این مراحل تغییرهایی در رنگ ، بافت ، مزه ، اندازه و ترکیب های شیمیایی آن رخ می دهد . خرما در ابتدا میوه ای سبز رنگ ، سفت و سرشار از آب و تانن است و دارای طعم تلخ و گسی می باشد . به مرور زمان رطوبت این میوه کمتر و میزان قندهای آن بیشتر می شود و در نهایت به خرمایی کاملا رسیده تبدیل شود . رطب ، مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملا رسیده دارد . در مرحله تمر ( خرمای رسیده ) رطوبت به حداقل خود رسیده و رنگ خرما هم کاملا قهوه ای تا سیاه می شود . در این مرحله میزان قندهای احیا کننده خرما ( فروکتوز و گلوکز ) بالا و ساکاروز آن اندک است و بافتی یکنواخت و گاهی چروکیده دارد . برای خرید آنلاین خرما اینجا کلیک کنید.
آیا خرما های کاملا به هم چسبیده و مملو از شیره خرما ، قند بیشتری نسبت به سایر خرما ها دارند؟
این چسبندگی در ارقام نرم و تر که رطوبت بالاتری دارند ، اتفاق می افتد . امکان دارد پوسته خرما به دلیل فشار یا عوامل دیگر پاره و آب موجود در آن که حاوی مواد قندی ، املاح و پروتئین می باشد ، خارج شود . پس این موضوع نشانه ی بیشتر بودن میزان قند خرما نیست .
با توجه به اینکه خواص خرما حاوی کربوهیدرات ( مواد قندی ) زیادی است ، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها ، اللخصوص مخمرها محسوب می شود بنابراین توصیه ما به نگهداری خرماهای نرم و تازه در یخچال است .
آیا میزان قند و کالری انواع خرما با یکدیگر متفاوت است ؟
بله ، خرما های مختلف میزان قند متفاوتی فقط در حد چند درصد دارند . بهتر است بدانید که قند خرما به صورت قندهای احیا کننده (فروکتوز و گلوکز) و ساکاروز است . خرماهای نرم دارای ساکاروز کمتر ، قندهای احیا کننده و آب بیشتری نسبت به انواع خشک و نیمه خشک هستند ولی میزان قندشان تفاوت چندانی ندارد بنابراین انواع نرم خرما انرژی کمتری نسبت به انواع خشک دارند اما در کل، هر 100 گرم خرما ( بسته به نرم یا خشک بودن ) حدود 150 تا 300 کیلوکالری انرژی دارد .
تفاوت میان خرمای خشک و تازه
رطوبت یا همان آب خرمای تازه زیاد است و گاهی به بیش از نیمی از وزن خرما می رسد . این مقدار آب مانع از نگهداری طولانی مدت این میوه می شود و محدودیت هایی در حمل و نقل و بسته بندی آن ایجاد می کند . با خشک کردن خرما به روش های سنتی و صنعتی ، میزان آب موجود در خرما را کاهش می دهند تا قابلیت نگهداری آن بیشتر شود . خشک شدن خرما باعث افزایش نسبی غلظت قند آن می شود بنابراین مصرف مقدار مشخصی از خرمای خشک در مقایسه با خرمای تازه تقریبا 2 برابر انرژی به بدن می رساند . مقاله تفاوت خرمای پیارم با خرماهای دیگر را بخوانید.
بهترین روش برای نگهداری خرما در منزل
با توجه به اینکه خرما حاوی کربوهیدرات (مواد قندی) زیادی است ، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها ، به خصوص مخمرها به شمار می رود ، بنابراین توصیه ما به نگهداری خرماهای نرم و تازه در یخچال است . سرمای محیط داخلی یخچال موجب کاهش رشد میکروارگانیسم ها و همچنین فعالیت آنزیم ها می شود . به طور کلی خرما را می توان حدود ۸ ماه داخل یخچال نگهداری کرد اما نگهداری خرماهای خشک بیرون از یخچال و ظرف های در بسته اشکالی ندارد . خرمای خشک تا یک سال قابلیت نگهداری در یخچال دارد . مقاله خواص خرما برای زنان را بخوانید.
دلیل ترش شدن برخی از خرماها
خرما سرشار از کربوهیدرات ( مواد قندی ) است و در صورتی که شرایط رشد میکروارگانیسم ها فراهم شود ، خرماهای نرم که دارای رطوبت بیشتری نسبت به انواع خشک شان هستند ، به سرعت تخمیر می شوند و طعم و بوی ترشیدگی می گیرند . هوای نسبتا گرم و مرطوب و حضور اکسیژن برای رشد میکروارگانیسم ها و عمل تخمیر ضروری است و اگر خرما در دمای پایین مثل یخچال و در ظروف در بسته نگهداری شود، قابلیت نگهداری اش بالاتر می رود .
علت حشره زدن برخی خرماها
خرما مانند سایر محصولات کشاورزی مورد حمله آفت های مختلف قرار می گیرد . از آفت های مهم خرما ، شپش دندانه دار و شب پره هندی هستند . ارقام خشک خرما نسبت به ارقام تر ، بیشتر مورد حمله آفت های انباری قرار می گیرند چون لارو حشرات، راحت تر روی ارقام خشک نظیر زاهدی و دیری رشد می کنند . مقاله خواص خرما برای مردان را بخوانید.
آیا شکرک زدن خرما نشانه فاسد شدن آن است ؟
شکرک زدن که همان تشکیل کریستال یا بلورهای قندی است ، اکثرا در انواع تر مثل خرمای مضافتی و کبکاب و در خرمای کاملا رسیده اتفاق می افتد که در اثر نگهداری خرما در شرایط نامناسب است و اگر خرما در یخچال نگهداری شود، احتمال بروز این پدیده کمتر خواهد بود . به هر حال شکرک زدن فساد تلقی نمی شود . شکرک فقط با ایجاد تغییراتی در بافت و ظاهر خرما، کیفیت آن را از نظر بهترین زمان مصرف خرما کننده پایین می آورد .
نشانه های فساد خرما چیست؟
فساد خرما در اثر حضور انواع باکتری، کپک، مخمر و آفت های انباری ایجاد می شود. بوی ترشیدگی نشانه شاخصی از تخمیر شدن خرماست. گاهی در انواع خرمایی که به صورت فله عرضه می شود آنقدر شرایط نگهداری نامناسب است که لکه های کپک زده را می توان به سادگی مشاهده کرد. کرم خوردگی و وجود آفات در خرما هم از نشانه های فساد آن هستند که رفع این مشکل باید در مراحل داشت و برداشت خرما انجام شود .
سخن پایانی
امیدواریم موارد ذکر شده در این مقاله برای شما مفید بوده باشد . شما می توانید برای تهیه مرغوب ترین محصولات به سایت موراتوس مراجعه فرمایید و خریدی با کیفیت و ایمن را تجربه کنید .